1.          Mark correct option
             a)         DBO stands for District bag office(161(2)
             b)         The sorting assistant who is attending to regn dept of mail office is  called   RSA
             c)         Daily report of MBC/Sections are received by  Sr/Superintendent of  RMS
             d)         All the above are  correct                                                                              Ans: d
2.          Mark correct option
             a)         For the purpose of bag account PO is a Unit Bag  Office
             b)         Memo of authorized Bag balance is issued by Sr/Supdt of PO/RMS  offices
             c)         Diagram of a sorting case is prepared by SRM
3.          Metal token has to be returned , if the Sorting assistant
             a)         Goes on leave                                  b)         Transfer to  other HRO
             c)         Dismissed/Removed from service            d)         All the  above                         Ans:d(14)
4.          Each set of a sorting office is divided into
             a)         Two departments                             b)         Three  departments
             c)         Four departments                            d)         None of these                        Ans:c(1)
5.          A mail office may redirect any article or intercept or deliver any article to  the addressee
             a)         With permission of the Divisional Head
             b)         With the permission of the incharge
             c)         On the authority of the DG  or Head of the  Circle
             d)         None of  these                                                                                                Ans: c(4)
6.          Information from RMS records asked for by any Govt officer be  given
             a)         With the specific orders of the division head
             b)         With the specific orders of the DG posts
             c)         With the specific orders of the Head of the  cirlcle
             d)         None of  these                                                                                                Ans: c (5)
7.          The misconnection between air services should invariably be reported by Record  Officer to
             a)         DG of Posts                                                    b)         The head of the division
             c)         The Head of the circle by first post           d)         None of  these           Ans: c(9)
8.          Mark the correct option
a)                 Circulars  of Head of the circle are issued by monthly
b)                 Monthly  circulars which bear heading and a consecutive annual series of  number
c)                  These  circulars are issued and fwd to all Supervising  officers and Record  officers
and  should be filled in Guard books
             d)         All the above are  correct                                                                              Ans: d(10)
9.          A metal of token authorized to type must be carried by all RMS officials  except
             a)         Van attendants                                             b)          Mail guard
             c)         Supervising officer                                      d)          None of these           Ans: c(14)
10.        A metal token is supplied by
             a)         The supdt of RMS                                        b)          IRM
             c)         Record officer concerned                           d)          Incharge of the set   Ans: c(14)
11.        The memorandum of Distribution work is issued by
             a)         The Head of the circle                                 b)         The  Record officer
             c)         The sub divisional inspector                      d)         The  Supdt. Of RMS Ans: d(16)
12.        The period of preservation of invoices of articles received from stock depot  is
             a)         Six months                                                     b)         Eighteen months
             c)         Two years                                                       d)         Three years               Ans:d(17)
13.        Mark correct option related to preservation period
             a)         Order book of mail office and section is three  years
             b)         Work paper of RMS offices and section is eighteen  months
                         c)         Correspondence related to robberies, theft etc is one year after the  case
                         closed.
             d)         All the above are  correct                                                                              Ans: d(17)
14.        Among the postage stamp kept in the stock of mail offices for sale if any stamp  cannot be disposed of within a reasonable time the mater should be reported  to
             a)         The record officer                                         b)          The local Postmaster
             c)         The Sub divisional IRM                               d)         The  Supdt. Of RMS Ans:d(18)
15.        Mark correct option
a)          In Head Record offices one key of the safe will be retained in the custody of  HRO and other one is Accountant.
b)          The insured seal supplied to the set of mail office should be kept in the  personal custody of Head Sorting assistant
c)          Each set of section is supplied with a portfolio with lock & key bearing  designation of section
d)          All the above are  correct.                                                                             Ans:d
(Prepared by AB Kantharaja Mobile 08969822340) 
 

 
.jpg) 
 



1 comments:
Your post is certainly one of the best source of valuable information every reader must follow. Glad to hear a lot from you soon. Keep on sharing! Thanks
http://ceoworld.biz/ceo/2012/04/24/startups-invoice-factoring-your-ability-to-grow-your-access-to-cash
Post a Comment